Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä / Etelä-Savon ELY-keskus

KNGDno-2023-132

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kotoutumislain 30 §:n mukaan kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla. Lisäksi kunnan on huolehdittava siitä, että palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille ja että ne järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Kunnan on huolehdittava oman henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä kotouttamisessa. Maahanmuuttajille tarkoitettuja toimenpiteitä ja palveluja voidaan järjestää myös kuntien välisenä yhteistyönä.

Kotoutumista edistäviä toimenpiteitä ja palveluja järjestetään osana kunnallisia peruspalveluja, työ- ja elinkeinohallinnon palveluja, hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä muina kotoutumista edistävinä toimenpiteinä. Kotoutumisen edistäminen edellyttää monialaista yhteistyötä. Kunnan tai useamman kunnan yhdessä on kotoutumislain 32 §:n mukaan laadittava kotoutumisen edistämiseksi ja monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi kotouttamisohjelma, joka hyväksytään kunkin kunnan valtuustossa ja jota tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa. Ohjelma otetaan huomioon kuntalain (410/2015) 110 §:n mukaista talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa. Kotouttamisohjelman sisällön linjaukset on määritetty kotoutumislain 33 §:ssä. Kunnan kotoutumisohjelma viedään kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi 24.4.2023.

ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinotoimiston, Kansaneläkelaitoksen, ja hyvinvointialueiden ja muiden kunnan alueella toimivien viranomaisten on kunnan aloitteesta osallistuttava oman toimialansa osalta ohjelman laadintaan, toteutukseen ja toimeenpanon seurantaan. Paikalliset maahanmuuttaja-, työntekijä- ja työnantajajärjestöt sekä uskonnolliset yhteisöt voivat tarvittavassa laajuudessa osallistua em. prosesseihin.
Sopimuksella kuntaan osoittamisesta ELY-keskuksen kanssa syntyy kunnalle oikeus saada valtion KEHA-keskuksen kautta maksettavia korvauksia kotoutumiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Kunnan vuosittainen vastaanottamien kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä tulee määritellä sopimuksessa. Kunnan päätöksen mukaan kotikunnan saaneita tilapäistä suojelua saavia henkilöitä vastaanotetaan paikkakunnan asuntotilanteen mukaisesti. Kotikunnan saaneita tilapäistä suojelua saavia arvioidaan olevan enintään 60 henkilöä. Edelleen kuntaan arvioidaan muuttavan vuodessa itsenäisesti tai perheenyhdistämisen kautta noin 50 henkilöä.

Sopimus astuu voimaan 1.5.2023 ja korvaa 18.6.2018 § 131 päätöksen mukaisesti solmitun vastaavan sopimuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevan sopimusluonnoksen ja valtuuttaa viranhaltijat allekirjoitettamaan sopimuksen.

Kunnanhallitus lisäksi päättää, että kotikunnan saaneita tilapäistä suojelua saavia henkilöitä vastaanotetaan Kangasniemen asuntotilanteen mukaisesti. Kotikunnan saaneita tilapäistä suojelua saavia arvioidaan olevan enintään 60 henkilöä. Edelleen kuntaan arvioidaan muuttavan vuodessa itsenäisesti tai perheenyhdistämisen kautta noin 50 henkilöä.

Päätös

Mika Huovinen toimi asiantuntijana pykälän esittelyssä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon ELY-keskus