Kunnanhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Rekisterinpitäjän muutos hallintosäännön mukaiseksi  yleisesti ja lainsäädännön muuttumisesta johtuen työllisyyspalveluissa

KNGDno-2018-256

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunta on nimennyt rekisterinpitäjänsä vuodesta 2007 alkaen, viimeisin kunnahallituksen päätös kunnan rekisterinpitäjistä on 10.12.2018 §  238. Henkilötietojen käsittelyssä käsitellään rekisterinpitäjän velvollisuuksia ja rekisteröidyn oikeuksia. Siksi on tärkeää, että kunnan kaikkien toimintojen rekisterivastuut ovat ajantasalla. Palveluiden tuottamisessa on tärkeää tietää kenen rekisterinpitäjän lukuun kunnan työntekijät henkilötietoja käsittelevät. Rekisterinpitäjän on huolehdittava riittävistä toimenpiteistä rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi.   

Henkilötietojen käsittely tarkoittaa esimerkiksi henkilötietojen keräämistä, säilyttämistä, käyttöä, siirtämistä ja luovuttamista. Kaikki henkilötietoihin kohdistuvat toimenpiteet henkilötietojen käsittelyn suunnittelusta henkilötietojen poistamiseen ovat henkilötietojen käsittelyä.

Henkilötietoja ovat kaikki tiedot, jotka liittyvät tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan henkilöön. 

Rekisterinpitäjä on ihminen tai organisaatio, joka määrittelee, mihin tarkoitukseen ja millä tavalla henkilötietoja käsitellään. Kunnassa kunnanhallitus määrittelee kunnan rekisterinpitäjät.

Henkilötietojen käsittelijä on ihminen tai organisaatio, joka käsittelee henkilötietoja rekisterinpitäjän puolesta. 

Henkilötietojen käsittelyssä on noudatettava aina tietosuojalainsäädännön mukaisia tietosuojaperiaatteita.

Rekisteröity on henkilö, jonka henkilötietoja käsitellään.

Tietosuojaperiaatteiden mukaan henkilötietoja on käsiteltävä

  • lainmukaisesti, asianmukaisesti ja rekisteröidyn kannalta läpinäkyvästi
  • käsiteltävä luottamuksellisesti ja turvallisesti
  • kerättävä ja käsiteltävä tiettyä, nimenomaista ja laillista tarkoitusta varten
  • kerättävä vain tarpeellinen määrä henkilötietojen käsittelyn tarkoitukseen nähden 
  • päivitettävä aina tarvittaessa ‒ epätarkat ja virheelliset henkilötiedot on poistettava tai oikaistava viipymättä
  • säilytettävä muodossa, josta rekisteröity on tunnistettavissa ainoastaan niin kauan kuin on tarpeen tietojenkäsittelyn tarkoitusten toteuttamista varten.

Kunnan tietohallinto ohjeistaa kunnan rekisterinpitäjijä yleisistä rekisterinpitäjän velvollisuuksista ja opastaa henkilötietojen käsittelijöitä tietouojalainsäädännön velvoitteista ja henkilötietojen käsittelystä. Rekisterinpitäjän käsitellessä henkilötietoja, sen on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet rekisteröityjen tietosuojaoikeuksien toteuttamiseksi. Sen on myös helpotettava rekisteröidyn oikeuksien käyttämistä.Tietosuoja-asetuksen mukaan rekisteröidyllä on oikeus 

  • saada tietoa henkilötietojensa käsittelystä 
  • saada pääsy tietoihin
  • oikaista tietoja 
  • poistaa tiedot ja tulla unohdetuksi
  • rajoittaa tietojen käsittelyä
  • siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
  • vastustaa tietojen käsittelyä ja
  • olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi.

Rekisteröity ei voi käyttää kaikkia oikeuksia kaikissa tilanteissa vaan tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, millä perusteella henkilötietoja käsitellään.

Kunnan toiminnassa rekisterinpitoon kuuluu myös erityisten henkilötietojen käsittelyä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kangasniemen kunnanhallitus nimeää Kangasniemen kunnan rekisterinpitäjiksi 

  • teknisten- ja rakennuspalveluiden osalta teknisen lautakunnan,
  • sivistys- ja hyvinvointipalveluiden ja nuorisovaltuuston osalta sivistys- ja hyvinvointilautakunnan,
  • konserni- ja elinkeinopalveluiden, hallintopalveluiden, vanhus- ja vammaisneuvoston ja kunnan edustuksellisen yhteistoiminnan, mukaan luettuna työsuojelu, kunnanhallitus toimii itse rekisterinpitäjänä.
  • rekisterin, niistä työntekijöistä jotka altistuvat työssään vakavan vaaran tai vakavan sairauden ihmiselle aiheuttaville biologisille tekijöille, rekisterinpitäjänä toimii kunnanhallitus. Tämän rekisterin ylläpidosta ja tietojen käsittelysta vastaa kunnan hallintojohtaja ja hänen määräämänsä.

Lisäksi kunnanhallitus päättää, että   

  • Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan toimitiloissa sijaitsevista biometristen tunnisteiden keräämisestä (erityiset henkilötiedot, valvontakamera) rekisterinpitäjänä toimii sivistys- ja hyvinvointilautakunta,  kunnan muissa toimipaikoissa sijaitsevien valvontakameroiden rekisterinpitäjänä toimii tekninen lautakunta.

Kunnanhallitus edellyttää, että kuntakonserniin kuuluvien liikelaitosten rekisterinpito ohjeistetaan ja että tietosuoja-asetuksen vaatimukset huomioidaan liikelaitosten toiminnassa.

Kunnanhallitus määrää, että kukin rekisterinpitäjä huolehtii henkilötietojen käsittelystä tietosuoja-asetuksen ja laisäädännön vaatimusten mukaisesti.

  • niin, että kaikki henkilötietojen käsittely on suunniteltua ja virheetöntä,
  • että siinä toteutuu tarpeellisuusvaatimus ja huolellisuusvelvoite,
  • ja että henkilötietojen käytössä toteutetaan käyttötarkoitus sidonnaisuutta eli tiettyyn tarkoitukseen kerättyjä henkilötietoja ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Lisäksi:

  • Rekisterinpitäjä huolehtii tietosuojaselosteen laatimisesta.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on määritellyt kunnan rekisterinpitäjät 21.02.2022 § 40. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 23.5.2022 § 37 hyväksynyt Kangasniemen kunnan organisaation, joka on tullut voimaan 1.6.2022. Rekisterinpitäjäjien tiedot tulee päivittää vastaamaan uutta hallintosääntöä ja vahvistettua organisaatiorakennetta.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on ohjauskirjeessään VN/18477/2022-TEM1 ohjeistanut 23.2.2022 voimaan tulleen työlliisyyttä koskevien lakiuudistusten johdosta työllisyyspalveluiden henkilötietojen käsittelyyn liittyviin toimijoiden rooleihin siten, että työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa mukana olevat kunnat (jäljempänä kokeilukunnat) sekä työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa mukana olevat Kansaneläkelaitos ja kunnat ovat jatkossa rekisterinpitäjiä omia asiakkaitaan koskevien tietojen osalta. 

Kangasniemen kunta on osa Mikkelin ja seutukuntien yhteistä työllisyyden kuntakokeilua, jossa kukin kunta on itsenäinen arkistonmuodostajansa ja jossa hallinto toteutetaan kuntakohtaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriö edellyttää ohjauskirjeessään, että kukin kokeilukunta toimii rekisterinpitäjänä omien asiakastietojensa osalta ja toimii yhteisrekisterinpitäjänä KEHA-keskuksen kanssa lukuunottamatta niitä tehtäviä, jotka ovat erikseen lainsäädännössä KEHA-keskukselle asetettu. Ohjauskirje on liitteenä.   

Rekisterinpitäjän ja yhteisrekisterinpitäjän tärkein tehtävä on huolehtia toiminnassaan tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä julkisuuslain ja henkilötietolainsäädännön mukaisesti huolellisesti ja tarkoituksenmukaisuusvelvoitetta toteuttaen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Hallintosäännön mukaisesti Kangasniemen kunnanhallitus nimeää kunnan rekisterinpitäjät seuraavasti: 

Rekisterinpitäjänä toimii

  • Kunnanhallitus konserni- ja elinkeinopalveluiden-, hallinto- ja talouspalveluiden-, tietohallintopalveluiden, yhtestyöryhmän ja vanhus- ja vammaisneuvoston osalta.
  • Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hallinto-ja lautakuntapalveluiden-, opetustoimen, varhaiskasvatuksen, hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimen ja nuorisovaltuuston osalta.
  • Tekninen toimi hallinto- ja lautakuntapalveluiden, ruoka- ja puhtauspalveluiden, rakennus- ja aluetekniikkapalveluiden, vesihuoltolaitoksen osalta.

Rekisterinpitäjä huolehtii henkilötietojen käsittelyn ohjeistuksesta ja rekisterinpidosta niissä tehtävissä joita lainsäädännöllä on toimialueelle määrätty virallisiksi viranomaistehtäviksi.

Lisäksi kunnanhallitus nimeää rekisterinpitäjäksi työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaisesti kunnan työllisyyspalvelut. Työllisyyspalvelut toimivat rekisterinpitäjänä omien asiakastietojensa osalta ja yhteisrekisterinpitäjänä KEHA-keskuksen kanssa niissä asioissa, joissa yhteisrekisreinpitäjyyttä edellytetään yhteisten asiakkaiden henkilötietojen käsittelyssä.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikkelin kupunki Pekka Patama, Etelä-Savon TE-palvelut ja KEHA-keskus, kunnan työllisyyspalvelut Helena Vartiainen, kunnan johtoryhmä, tietohallinto Sari Kuusjärvi

Muutoksenhaku

Kunnanhallituksen päätöksestä tehtävän oikaisuvaatimuksen ohje: 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se,​ johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen,​ velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),​ sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kangasniemen kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa,​ että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon,​ jollei muuta näytetä,​ seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä,​ jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä,​ kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa kunnan kotisivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä,​ itsenäisyyspäivä,​ vapunpäivä,​ joulu-​ tai juhannusaatto tai arkilauantai,​ saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään on

Kangasniemen kunnanhallitus
Otto Mannisen tie 2
51200  KANGASNIEMI

kirjaamo@kangasniemi.fi

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen,​ ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua,​
  • se,​ millaista oikaisua vaaditaan,​
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,​ yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kangasniemen kunnan kirjaamosta tai päätöksen tehneeltä viranomaiselta.

Kangasniemen kunta
Otto Mannisen tie 2
51200 Kangasniemi
kirjaamo@kangasniemi.fi
Puh. 040 719 9370